Varför fiber

Varför Fiber?


Har du inte bestämt dig och blivit medlem i föreningen än? Än finns det möjlighet att bli medlem om få del av bidragen för installation av fiber på landsbygden. Men vänta inte för länge! Allt eftersom entreprenaden kommer att gå framåt så kommer möjligheten att ansluta sig i detta skede (med bidrag) att stängas.


Varför är fiber den bästa lösningen för mig? Är inte ADSL och mobilt bredband lika bra och billigare?

Är fiber en bra investeringi i längden?  Är fiber verkligen framtidsäker? .


FRAMTIDSSÄKERT

Vi är väl många som är trötta på att ständigt byta teknik för dator/TV/telefon. Fiberkabel till varje hem innebär att man får en framtidsäker kommunikationslänk för dator/TV/telefon och allt annat som kan tänkas komma i framtiden. Det finns nästan ingen gräns för hur mycket information man kan skicka i en fiber, det är bara elektroniken i ”ändarna” som begränsar. 100 Mbit/s är bara en början. Fibern håller i minst 50 år, och är betydligt mindre känslig för åska som gärna följer telefonledningar av koppar men aldrig fibern som är av glas och plast.

Dessutom har Telia  annonserat att i Herrljunga kommun, där fler fiberföreningar redan är igång, kommer man att lägga ner de flesta telestationerna redan nästa år. Samma sak kommer säkert ske i vårt område)


NU FINNS DET BIDRAG

Svenska staten har satt upp ett mål att år 2020 ska 90% av befolkningen ha en uppkopplings-hastighet mot Internet på minst 100 Mbit/s. Ett fiberstamnät byggs ut och finns för vår del redan inkopplat till telestationen. Nu behöver ”bara” fibern ut till varje fastighet. Vi på landsbygden har nu möjlighet att få rejält ekonomiskt bidrag om vi bygger vårt egna lokala fibernät. Det ekonomiska bidraget är på 40% av kostnaden för allt utom installationskostnader och elektronik.  Vi tjänar heller inte något på att vänta med investeringen, grävningsarbeten blir inte mycket billigare med tiden.

Visst kommer det att kosta en del, oavsett om vi betalar hela investeringssumman direkt eller om en del tas som lån och betalas genom en årsavgift, men installerad fiber kommer också att höja värdet på din fastighet, och den totala årskostnaden för surf/TV/telefon kan minska betydligt.


VARFÖR EKONOMISK FÖRENING?

Det finns ett antal regler för att vara berättigad att söka bidraget och ett par av dom är att alla fastigheter inom området ska ges erbjudande om att vara med och att man har en s.k. solidarisk anslutningsavgift, dvs alla fastigheter betalar samma summa oavsett hur långt bort man bor.

Det är inte alldeles nödvändigt att gå vägen via en ekonomisk förening, men det är ett bra sätt att driva en gemensamhetsinrättning

I våra grannsocknar är många redan i full gång. Eggvena och Od är tidigt ute och är i princip färdiga, Siene-Horla-Kärtared och Ljur-Nårunga-Skogsbygden (se www.shkfiber.se  resp. www.lnsfiber.se samt Mollaryd-Molla-Vesene www.mmvfiber.se har bildat fiberföreningar. Vi behöver inte uppfinna hjulet utan kan rida på vågen och utnyttja andras erfarenhet.Vi har nu också bildat förening och erbjuder medlemskap till alla som vill.

Vill du veta mer så undersök vad som finns på följande platser/länkar: http://kronoberg.coompanion.se/ (klicka på ”fiberhandbok” där),  http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/naringsliv-och-foreningar/projektstod/stod-till-bredband/Pages/default.aspx (Eller gå till länstyrelsen klicka vidare ”Näringsliv & föreningar” >”Projektstöd” > ”Stöd till bredband”).

.